Last stinkend afval? Een aantal tips om het te voorkomen

 

Voorkom stinkend afval in de zomer

De afvalcontainer voor groente-, fruit- en tuinafval wordt één keer in de 14 dagen geleegd. In een warme periode kan de container gaan stinken. De stank ontstaat doordat het natte GFT-afval gaat rotten. Bij een hoge temperatuur versnelt dit rottingsproces.

TIPS om stank te voorkomen:

  • Plaats de container niet in de zon. Hiermee voorkomt u een te snelle afbraak van het GFT-afval en daardoor geuroverlast.
  • Een oude krant op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft na het legen minder kans op achterblijvende resten. In plaats van een krant kunt u droog GFT-afval op de bodem leggen. Uw container blijft dan ook schoon.
  • Wikkel eiwitrijk voedsel, zoals vlees of visresten, eerst in een oude krant of een stuk keukenrol. Of gebruik een biologisch afbreekbaar zakje (verkrijgbaar bij de supermarkt).
  • Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de GFT-container leeg achter of vraag buren de container aan de weg te zetten.
  • Zet de deksel van de GFT-container op een kier. Hierdoor wordt de luchtcirculatie op gang gebracht waardoor anaerobe bacteriën (deze bacteriën gebruiken geen zuurstof) minder kans krijgen om het rottingsproces dat de stank veroorzaakt op gang te brengen.
  • Vliegjes zijn te voorkomen door vers keukenafval af te dekken met gras, blad, fijne houtsnippers of compost.
  • Laat het GFT-afval uitlekken of drogen voordat het in de GFT-container gaat.

 

Afval is waardevol: het meeste kan opnieuw gebruikt worden, behalve als het bij het restafval terecht komt. Door groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aan te bieden, levert u grondstoffen voor compost en groene stroom. GFT-afval is te kostbaar om zomaar weg te gooien.

Meer informatie klik hier

Initiatief van de gemeente Harderwijk

Gemeente Harderwijk wil met Samen kleuren wij de Stad de bewoner enthousiasmeren tot gezamenlijke initiatieven om de stad mooier, socialer en duurzamer te maken.

Deze website is een initiatief van de Gemeente Harderwijk

Share This