Projecten

Iedereen handen uit de mouwen voor een mooie buurt!

 

HARDERWIJK BEGINT TE KLEUREN

Samen kleuren we de stad: het initiatief van de gemeente Harderwijk om de openbare ruimte niet langer alleen te beheren. De samenwerking met de bewoners en bedrijven van Harderwijk en Hierden om de openbare ruimte op te knappen heeft al veel kleur in de stad terug gebracht.

GROENVOORZIENINGEN KLEUREN DE STAD

 

Heeft u ze al gezien, die enorm opgeknapte groenvoorzieningen aan bijvoorbeeld de Mozartdreef, de Schippersmeen en de Kranenburglaan? Geen saai grasveld, maar prachtige rhododendrons, vlinderstruiken, forsythia’s, liriope en allerlei andere mooie planten en bodembedekkers.

“Op een bepaald moment zag ik dat de gemeente bezig was de groenstrook achter onze woningen leeg te halen. Bij navraag bleek dat het de bedoeling was om twee bomen terug te plaatsen en voor het overige alleen gras aan te brengen.” Christiaan Boer van de Schippersmeen weet het nog precies. Als hovenier en liefhebber van groen kon hij dat niet zomaar laten gebeuren en hij zocht contact met de gemeente.

Veel bleek mogelijk in het kader van Samen kleuren we de stad. Een beplantingsplan door Christiaan met diverse soorten planten en bodembedekkers werd door de buren enthousiast ontvangen, planten werden bij de gemeente besteld en na levering werden de planten door alle buren samen gepoot. “Super gezellig, een leuke spontane actie, waar iedereen z’n steentje aan bijdroeg. Koffie voor de ouders, limonade voor de kinderen: het was een gezellige burendag.”

 

MEDEWERKING GEMEENTE IS GEWELDIG

 

Bennie Schuurkamp ondervond iets soortgelijks: tot zijn schrik werd de groenstrook voor zijn woning aan de Kranenburglaan ook opeens leeg gehaald. Na het telefoongesprek waarin hij zijn ongenoegen uitte, kwam de vraag van Marcel van den Ende, wijkmanager van de gemeente Harderwijk. wat hij dan graag zou willen. “Ik moet zeggen dat ik respect heb voor Marcel. Hij heeft m’n soms wat ongenuanceerde ongenoegen aangehoord zonder aandacht te verliezen waar het om ging: de groenstrook dusdanig reconstrueren zodat wij er als buurt weer blij mee zouden zijn. En ook daarna; de medewerking vanuit de gemeente was geweldig, dat had ik eerlijk gezegd nooit verwacht.”

Bennie, een enorme groene-vingers-man en liefhebber van alles wat groeit en bloeit, wil graag rhododendrons plaatsen. “Het was een hondenuitlaatplaats aan het worden en als er alleen gras zou komen zou dat verergeren.” En zo geschiedde: samen met buurvrouw Aafke heeft hij de hele strook gevuld met de geleverde rhododendrons. En bij het zien van de hoeveelheid kan dat niet anders dan respect oproepen: wat een enorme bloemenzee!

Ook op de Mozartdreef staan rhododendrons, een geliefde plant bij deelnemers aan Samen kleuren we de stad. Mari Ruijs, de initiatiefnemer, heeft als eigen ondernemer jarenlang tuinen ontworpen en maakte een mooi beplantingsplan op eigen initiatief. Hij wist toen nog niets over het project van de gemeente. “Ik ergerde me al zeker zes jaar flink aan de groenvoorziening voor ons appartementencomplex. Ik weet dat de verlaging van het onderhoudsniveau van de groenstroken het gevolg was van een beleidswijziging, maar het was niet om aan te zien. Dus ik ben een beplantingsplan gaan maken, heb briefjes bij de buren door de deur gedaan om iedereen erbij te betrekken, heb handtekeningen verzameld en met dit alles naar de gemeente gegaan. Daar begreep ik dat er een mooi project was waarbinnen het mogelijk was deze planten via de gemeente te verkrijgen. “

SPONTANE BETROKKENHEID

 

Mari kreeg korte tijd later 560 planten geleverd, het grondwerk was gereed. Mari besloot de planten alvast uit te zetten, dat zou het poten de volgende dag makkelijker maken. Maar overal kwamen buren al naar buiten, ook van de overkant van de straat, en binnen enkele uren stonden alle planten erin. Zaterdag was iedereen vrij. “Geweldig. De meeste mensen had ik nog nooit gesproken, en dan zo’n betrokkenheid. Iedereen is nu ook zo blij dat het opgeknapt is!”

Voor wat betreft het onderhoud lijkt dat ook geen probleem te zijn. Zowel Mari als Bennie en Christiaan geven aan dat dat prima gaat. Christiaan werkt met een groepsapp zodat de lasten verdeeld worden, Bennie en Mari doen het hoofdzakelijk zelf met wat ondersteuning vanuit de buurt.

 

“BLIJF LEADING ALS GEMEENTE OM KWALITEIT EN GENOT TE WAARBORGEN”

 

Op mijn vraag of er nog suggesties zijn voor gemeente of deelnemers geeft Mari aan dat het wel verstandig is om als gemeente leidend te blijven. De beplantingsplannen moeten kloppen om de kwaliteit van de groenvoorziening te garanderen en het genot van bewoners te waarborgen. Iemand moet erop toezien dat de juiste beplanting gekozen wordt. “Winterbloeiers zijn niet zo zinvol. Zorg dat er planten gekozen worden die bloeien als de mensen buiten zijn, dan geniet iedereen er optimaal van.”

 

VERFRAAIING VAN JE WOONOMGEVING ÉN LEUK CONTACT MET JE BUURT

 

Alle drie zijn ze van mening dat het een aanrader is om mee te doen. “Het is een verfraaiing van je eigen woonomgeving, je geniet er elke dag van”, zegt Mari. “Je krijgt wel een stukje onderhoud erbij, maar daarmee ontstaat er ook meer sociaal contact. Ik woon hier al acht jaar en door deze actie heb ik beduidend meer contact met de buren gekregen,” zegt Christiaan.

Grappig is dat ik bij het fotograferen van de groenstrook ook een stukje Lekker Groen ontdek, een project van de gemeente op van openbaar groen eetbaar groen te maken. Christiaan is ook bekend met het project: “Ja, dat klopt. Dat is inderdaad een stukje gezamenlijke moestuin in de groenstrook. Nu nog eens nadenken over de gezamenlijke speeltuin voor de kinderen. Die kan ook een Samen kleuren we de stad opknapbeurt gebruiken.”

“BLIJF LEADING ALS GEMEENTE OM KWALITEIT EN GENOT TE WAARBORGEN”

Initiatief van de gemeente Harderwijk

Gemeente Harderwijk wil met Samen kleuren wij de Stad de bewoner enthousiasmeren tot gezamenlijke initiatieven om de stad mooier, socialer en duurzamer te maken.

Deze website is een initiatief van de Gemeente Harderwijk

Share This