Projecten

Iedereen handen uit de mouwen voor een mooie buurt!

 

(H)EERLIJK LEKKER GROEN OP DE SCHEEPSSINGEL

Onderweg naar de buurtmoestuin Scheepssingel bedenk ik me weer wat een gigantisch succes het project Lekker Groen is. Het is toch geweldig dat een gemeente de inwoners de mogelijkheid biedt om gezamenlijk te

Na de aftrap van Lekker Groen eind 2014 met een leuk startfeest in buurtmoestuin Park Walstein werden de eerste tuinen een feit. De hausse aan aanvragen ontstond na de huis-aan-huis verspreiding van de informatiebrief met een zakje zaadjes begin 2015. Meer dan 30 tuinen zijn inmiddels gerealiseerd en nog steeds worden nieuwe locaties aangemeld.

MOESTUIN DIRECT VAN START NA HUIS-AAN-HUIS BRIEF

 

“Ja, dat was bij ons ook zo” beaamden Betty en José . Betty en José stoorden zich al langere tijd aan het stukje openbaar groen voor hun woningen aan de Scheepssingel. Het was rommelig en werd steeds meer als hondenuitlaatplaats gebruikt.
“Toen de brief op de deurmat viel, hebben we direct gepeild bij de buren hoe zij erin stonden. Iedereen was enthousiast en nog diezelfde dag zochten we Marcel van den Ende op, wijkmanager bij de gemeente Harderwijk. ”
“Marcel liep gelijk met ons mee om te kijken of de locatie geschikt was. Het resultaat: al in juni stond het hek en pootten we op de valreep de eerste planten. De eerste twee aubergines werden met gejuich geoogst, in stukjes gesneden en gedeeld.”

 

TAAKVERDELING

 

In het begin vond Betty het wel wennen dat zij er toch wel meer tijd in stak dan anderen. “Ik realiseer me nu ook dat het voor mensen met een baan anders werkt dan voor mensen zonder baan buitenshuis. Inmiddels heeft iedereen z’n eigen rol. Iedereen draagt bij.”

José beaamt dat. “Ik kan slecht bukken dus ik regel van alles, doe de nodige telefoontjes, zoek informatie en verzorg de administratie. Alles en iedereen heeft zijn plekje moeten vinden. Twee keer per jaar is er overleg over de voortgang . Ook inventariseren we dan de wensen voor het volgende jaar. Het gaat prima met moestuin Scheepssingel.”

 

KENNIS VAN MOESTUINIEREN NOODZAAK?

 

Betty en José waren bij de start geen ervaren moestuinierders, en de buren ook niet. Niemand van de deelnemers had kennis van het opzetten en onderhouden van een moestuin, maar enthousiasme was er volop.

“We hebben onszelf geïnformeerd via boeken en via het internet. Veel kennis hoef je in het begin daarom echt niet te hebben. Er is heel veel informatie te vinden.” Daarbij wisten ze dat ze hun vragen ook aan een professional konden stellen als ze er toch niet uitkwamen: Juffie in ‘t Groen.

PERMACULTUUR

 

“Een website waar wij veel informatie vandaan gehaald hebben is de website van Frank Anrijs.” Ze vertellen over de beelden van een natuurlijke tuin op die site. Het leek een wilde tuin maar dat bleek het absoluut niet te zijn. Permacultuur is verre van wild, er zit wel degelijk een plan achter.

Het grote voordeel van permacultuur vinden José en Betty dat er geen wisselteelt nodig is. “Het blijft een hele planning maar er is veel meer ruimte om gewassen te poten. Je werkt niet met vakken, je plant de gewassen door elkaar. Je maakt gebruik van de kwaliteiten en eigenschappen van elk gewas.”
Op de Scheepssingel maken ze geen gebruik van meststoffen. Voor de winter deponeren ze een dikke laag compost, stro en blad over de moestuin. Hiermee wordt de tuin goed afgedekt, wordt de grond niet hard en krijgt onkruid geen kans, maar tegelijkertijd trekken de voedingsstoffen van deze laag in de bodem.
’s Zomers dekken ze de tuin na het zichtbaar worden van de stekken ook af maar dan met bijvoorbeeld gras. “Uit de tuin van de buren verderop!”

 

OOGSTEN MAAR!

 

Hoe gaat het met het verdelen van de opbrengst? “We sturen regelmatig een voortgangsmail met wat er gebeuren moet, maar ook met wat er aan groenten beschikbaar is. Bij overvloed kan iedereen pakken wat hij wil, en als er wat minder is dan verdelen we dat gelijkwaardig. Dit gaat sinds het begin zonder problemen.”

Op mijn vraag of ze te maken hebben met vandalisme of diefstal zeggen ze:” Nee, daar hebben we geen last van. En als men wel zou stelen, dan gaan we er vanuit dat die mensen honger hebben en het nodig hebben.”

 

OVERZICHT VAN DE MOESTUINEN

 

Ze hebben nog wel tips om Lekker Groen nog leuker te maken.
“We zouden graag een lijst of een plattegrond hebben met alle moestuinen die er inmiddels zijn. Leuk om er te kijken en te zien hoe anderen het doen.” Het idee van een plattegrond met het Lekker Groen logo op de plekken waar de moestuinen zich in Harderwijk bevinden is geboren. Een leuke foto van de moestuin met adresgegevens die oppopt als je het logo aanklikt zou het helemaal compleet maken. “ Leuk idee, dames! Ik geef hem door.”

“Oh, en de uitgifte van compost, kan dit verplaatst worden naar het najaar in plaats van in het voorjaar?” volgt dan nog. Ik beloof dat ik ook dit verzoek terug zal koppelen.

Initiatief van de gemeente Harderwijk

Gemeente Harderwijk wil met Samen kleuren wij de Stad de bewoner enthousiasmeren tot gezamenlijke initiatieven om de stad mooier, socialer en duurzamer te maken.

Deze website is een initiatief van de Gemeente Harderwijk

Share This